Jungmand, 18 år gammel, 4 måneder ombord på M/S Tello

fortalt af: Michael Urban Nielsen

M/S Tello

M/S Tello i Limfjorden

Vi var på vej igennem Limfjorden da matrosen beder mig om at kravle op i masten, fordi vi skulle hejse bommene, når vi skulle losse og laste, og han havde spurgt mig om jeg havde taget antenneledningen ned, og det mente jeg, at jeg havde, men det havde jeg altså bare ikke.

Jeg blev sendt op i masten, og på grund af overisning, vaf der is på hvert eneste trin op ad masten.

Da jeg er oppe ved godset, holder jeg fat med  højre hånd, rækker ud med venstre hånd efter stumpen til antenneledningen, da mine fødder glider under mig, så jeg hænger i en arm i toppen af masten, og kigger ned på dækket til foden af masten, hvor matrosen og letmatrosen står og venter på, at jeg kommer farende ned i hovedet på dem. Det gjorde jeg så ikke. Jeg kom ned, og rørte dækket med fødderne, og så begyndte benene bare at ryste.

Da gjorde matrosen en fejl. Han tog mig med ind i messen, og gav mig en kop snaps, og så ellers normal arbejdsdag. Han skulle have sendt mig op i masten med det samme, en gang til og ned, og så kunne jeg få den snaps, så havde der ikke været noget galt. Siden har jeg lidt en anelse af højdeskræk.

M/S Tello i Norge

Det var også samme måned, november, stadigvæk med Tello, vi skulle til Skien i Sydnorge.

Om natten ved firetiden, stod jeg til rors, og havde fået at vide af styrmanden, at jeg skulle bare styre efter rød og grøn, og midt imellem der var indsejlingen.

Pludselig råber styrmanden: "Jungmand, står de og sover", hårdt styrbord. Vi havde både rød og grøn på styrbords side, så vi var på vej lige ind på kysten. Da var der panik.

M/S Tello i den Botniske Bugt

Vi var på vej sydover i orkan, da vi hamrer ind i en forkert sø, jeg stod til rors, og blev kastet op mod rattet, hele skibet sitrede, kompasset røg ud af ophænget, og jeg havde godt nok ondt i brystet.

Til Erindringer