WILLEMOES-besætning på NIELS JUEL - SNMGI 2018

2. REJSEBREV, 5. MARTS 2018

Havneophold i Trondheim

Efter 12 dage på havet, hvor tiden er belvet brugt på øvelser sammen med de øvrige skibe (og naturligvis de daglige rutiner om bord), kom NIELS JUEL den 24.februar til Trondheim. Igen var havneopholdets formål koordinerende møder med den andre enheder og som det er normalt ved haveanløb, blev der også provianteret i det omfang, det er nødvendigt for den videre sejlads.

Opholdet i Trondheim gav også besætningsmedlemmerne mulighed for at opleve noget af byen og dens omgivelser. Og da de tre dage i Trondheim bød på sne , frost og sol, var det i sig selv lidt af en oplevelse, blot at bevæge sig uden for skibet og nyde det norske ventervejr.

Det smukke vejr var naturligvis et ekstra plus for dem, der valgte at tage til de nærliggende skisportssteder. I selve byen er hovedattraktionen Nidaros Domkirken. Norges største kirke og de norske kongers kroningskirke.

Kirken er opført i perioden 1150-1300 og kan måle sig med de store engelske katedraler, der tydeligvis også har dannet forbillede for dette imponerende bygningsværk.

Fødselsdagsreception

I anledning af, at skibets forsyningsbefalingsmand Dan tidligere på ugen fyldte 60 år, blev der på ankomstdagen i Trondheim holdt en fødselsdagsreception for hele besætningen i helikopterhangaren. Dan havde desuden inviteret sergentkollegerne fra den canadiske fregat St. John's.

Til den i forvejen forvænte besætning, hvad maden angår, havde kabyssen sørget for en yderst delikat receptionsmenu, der var med til at gøre hele arrangementet ekstra festligt.

Kadetter på navigationstogt

Siden det sidste havneophold i Bergen har vi været på navigationstogt med NIELS JUEL. Lige fra det første  møde med besætningen var den meget imødekommende. Efter en hyggelig frokost med skibsledelsen var vi på en vandretur i Bergen med skibschefen, officerer og flere fra besætningen. Her fandt vi hurtigt ud af, hvor jævnbyrdige hele besætningen er.

På en normal dagligdag er der en meget uformel stemning om bord. Men samtidig med denne helt fantastiske stemning, har det været fascinerende at opleve, hvor seriøst, professionelt og effektivt, besætningen arbejder under øvelser, som f.eks. "Battle Damage Exercise"

Herudover har vi oplevet et skib, hvor alle divisioner om bord er meget ærekære inden for deres felt og samtidig tænker på skibet som helhed. Dette blev tydeligt under en fremvisning og rundering af maskine og våbensystemer. Vi er taknemmelige for at have være med om bord og vi er blevet meget kogere ved at vær eom bord med WILLEMOES-besætningen på NIELS JUEL- Vi ser en klar mulighed for at have en fregat som en fremtidig arbejdsplads, når vi er færdige inde på Søværnets Officersskole.

Udnævnelser i WILLEMOES-besætningen

Den 23. februar blev der udnævnt to nye kaptajnløjtnanter: Trine og Kassandra. Lige siden de blev færdige som premierløjtnanter i sommeren 2014 har Trine og Kassandra være i besætningen. Kassandra begyndte som navigationsofficer og blev dernæst efterretningsofficer og er nu taktisk officer (efterregning). Trine var først sikrings- og boardingofficer, derefter dæksofficer og nu ligeledes taktisk officer (undervand)

Trine og Kassandra er således fine eksempler på, at en velfortjent udnævnelse kan kombineret med uafbrudt sejlende tjeneste.

Mens Trine modtog sin udnævnelse om bord på NIELS JUEL, har Kassandra desværre ikke kunnet være tilstede. Heldigvis skyldes det lykkelige omstændigheder, da Kassandra er højgravid derhjemme og bliver mor i marts.

Til øvelsesaktiviteterne hører også træningen af skibets boardinghold, der består af medlemmer af alle skibets divisioner. Boardingholdet er uddannet til at gå om bord i andre skibe for at kontrollere deres skibsdokumenter og undersøge dem for ulovligt gods.

Også NIELS JUEL fik vinterkulden at føle på turen fra Trondheim mod Danmark

(i hvert fald på skibets udvendige dele). På skibssiderne og på dækkene sad det et tyket islag, hvilket betød at dækkene måtte hugger fri af is og sne. Som resten af skibet blev også kanonen pakket ind i et islag.

Men selv om det så voldsomt ud, gik det på ingen måde ud over kanonens funktionsdygtighed. Dette blev demonstreret et par dage efter under en vellykket skydeøvelse ved Sjællands Odde sammen med de andre skibe, og hvor Flyverhjemmeværnet også medvirkede som en ekstra gevinst for skydeøvelsen.

Mange hjertelige hilsener til jer alle fra WILLMOES-besætningen på NIELS JUEL.

Vi takker for den gode artikel som var måtte bringe lidt forsinket da vi havde lavet bladet, da vi modtog indlægget, men så kom det med nu.

Vi ønsker jer en god vind fremover.

Aarhus Marineforening